Når livet er for fedt

Når dans gør en forskel

skaermbillede-2018-04-06-kl-11-20-26

Jeg har danset det meste af mit liv, og igennem 14 sæsoner i vild med dans har jeg set, hvad dans gør ved mennesker, og det er nok det jeg elsker allermest ved det.

Dansen har gang på gang reddet mig. Med en skolegang fyldt med mobning, var dansen hele tiden mit frirum – der hvor jeg havde det godt, og vidste jeg var god til noget.

Og hvem husker ikke også Anne-Mette Rasmussen og Astrid Krags store forandring i Vild med dans? Jeg vil faktisk sige, at der sker en forandring hos alle der deltager i programmet. Det er ikke altid man når at se den i selve programmet, men udviklingen forsætter på forskellig vis efterfølgende.

Dans kan så meget mere end at være underholdende, og heldigvis bliver flere og flere opmærksomme på det.

Senest i mandagens udgave af ?Lægen flytter ind på plejehjemmet?, hvor min veninde Charlotte Bøving flytter ind hos plejehjemsbeboeren Birgit.

Birgit er en meget bestemt men også ?frisk? dame – der som hun selv siger det er lidt doven.

Men med Charlottes direkte måde at træde ind i folk på, får Charlotte Birgit til at træne med små enkelte øvelser og forbedre hendes styrke. Det viser sig faktisk at Birgit har danset tidligere, og det er fantastisk at se, hvordan der kommer mere og mere swing i hende og ikke mindst hendes mod til at gøre det.

skaermbillede-2018-04-06-kl-11-21-15

Jeg håber, at der sad rigtig mange som arbejder i ældreplejen/sundhedsbranchen og kiggede med, og at de så hvor lidt der skal til for at gøre en stor forskel.

Hvis ikke du har set det, kan du kan se hele udsendelsen her:

Det er også videnskabeligtdokumenteret at musik og dans kan hjælpe Parkinson-patienter. Anne-Mette Rasmussen erambassadør for parkinsonforeningen – ikke bare vild med dans men tosset meddans, som jeg siger

Hun foreslog min gode venindeElisabeth Dalsgaard om det ikke var muligt at lave dans for parkinsonpatienter- Og det er blevet en kæmpe succes!

6 gange om året rejser Elisabethog Anne-Mette til Club La Santa sport og Pineda nær Barcelona med fyldte hold. Det er fantastisk at se hvordandansen rammer patienterne og deres pårørende.

Du kan få et indblik i dansen medMr. Parkinson her:

 skaermbillede-2018-04-06-kl-11-22-26

Trygfonden har netop bevilliget 3,7 millioner til at udbrede Parkinson dans til hele landet. Målet med projektet er at koble kvalificeret danseundervisning med en ofte overset sygdomsgruppe, og øge livsglæde og selvværd hos de ramte. Elisabeth rejser landet rundt og uddanner instruktører og event med lige så stor succes.

Jeg har selv haft en oplevelse på et ældrecenter for nogle år siden, hvor jeg var blevet booket til at danse med de ældre. Der sad en pianist og spillede lidt musik mens de ældre dansede lidt. Jeg fik en ældre dame i mine arme, hun var lidt foroverbøjet, med bukket hoved og virkede lidt fjern.

Kvinden var ramt af demens. Men? da pianisten begynde at spille, begynde hun at rette sig lidt op, lidt som om hun vågnede, og så begyndte hun at synge med på sagen. Jeg kendte den ikke, men hun sang hele sagen, dansede med mig og så snart pianisten havde slået den sidste tone, faldt hun hen igen.

Jeg stortudede, og var faktisk lidt rystet. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forventet, men jeg blev så overrasket over hvad der skete. Kvinden var tilbage i sig selv midt i den sang og hun dansede. Det er noget af det stærkeste jeg har oplevet! Tænk, at pårørende kan få deres kære tilbage på den måde, selvom det kun er i et øjeblik.

skaermbillede-2018-04-06-kl-11-23-04

Erindringsdans® som det også kaldes er et koncept, der blev udviklet i 2007 af Susanne Rishøj, og som fortrinsvis er målrettet ældre med svær demenssygdom på plejehjem

Erindringsdans bygger på reminiscenstanken. Formålet er således ikke at lære at danse, men ved at lytte til kendt musik og se andre danse at få minderne frem og blive motiveret til selv at deltage i dansen.

Også her viser forskning, at dans blandt andet styrker sociale relationer, understøtter motorik og balance, samt at sange og melodier kan genkalde minder, tidligere bevægemønstre og skabe glæde for både beboere, medarbejdere og pårørende.

Læs mere om hvorledes dans kan styrke mennesker fysisk, psykisk og socialt: her

I sommeren 2016 blev der uddannet 600 Erindringsdansinstruktører og etableret Erindringsdans® i over halvdelen af Danmarks kommuner i et projektsamarbejde med Alzheimerforeningen og med økonomisk støtte fra ?A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal?.

Så dans er ikke bare dans, det er meget mere end det.

Så vent ikke på at blive budt op, men byd selv dit liv op til dans.

Måske du skal med ned og danse under sydens sol, der er masser af muligheder måde for par og solo. Jeg underviser næste gang i uge 23.

Se nærmere her

http://www.swingtime.dk/la-santa

Thomas

2 kommentarer

  • Hvor er det bare fantastisk Lene

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene

    Jeg kan 100% sætte mig ind i denne tankegang. Dans er MIN terapi. Da jeg gik ned med stress i 2017, startede jeg med at danse. Folk sagde jeg var tosset. Du skal slappe af, Lene, ikke stresse mere. Men de 2 timer om ugen glemte jeg tid og sted. Det var mit helle. Det blev nin terapi. Idag er jeg tilbage på fuld tid på mit job, men med +15-20 kg for meget på kroppen pga stress. Med deraf negativt selvværd. Men jeg danser stadig. Nu mellem 5-9 timer om ugen. Alt fra foxtrot til salsa og funk. Her glemmer jeg hvordan jeg ser ud (hader dog alle de spejle der er). Men føler mig strålende lykkelig over at bevæge mig til musikken. Her mødes alle pga en fælles livsglæde ved dans. Og hvor har jeg fået mange nye heltcigennem fantastiske venner. Dans er ligeglad med din størrelse. Dans er min terapi.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når livet er for fedt